Увеличава се броят на хората, страдащи от редки болести

0
Увеличава се броят на хората

Увеличава се броят на хората, които страдат от редки болести, стана ясно по време на семинар по редки болести, който се проведе в Русенския университет.

В подкрепата на тезата бе съобщено, че аутизмът е все по-често срещано заболяване, а към момента от него страдат 17 500 българи, а общо засегнатите от редките заболявания са близо 400 хиляди.

Форумът е част от националния алианс на хората с редки болести, тази година организаторите обръщат внимание на болестта на Дарие, на наследствената булиозна епидермолиза, по известна като „пеперудените деца“ и на аутизма.

Гост-лектори на форума бях проф. д-р Явор Иванов, д.м.н., Д-р Анжелина Генчева, неонатолог и педиатър, Д-р Мариана Симеонова, директор на „Изпълнителна агенция по трансплантации” към МЗ, д-р Климентина Господинова и д-р Вероника Гинчева. Темата тази година е „Научният подход дава големи възможности“. Колкото по-познато е на хората едно заболяване, а редките болести са над 7000, толкова по-лесно може да бъде приет човек, който страда от него, категоричен е Владимир Томов, председател на Национален алианс на хората с редки болести.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили