До дни въвеждат промени в Закона за пътищата

0
19
промени в Закона за пътищата

До 15 дни ще бъдат въведени промени в Закона за пътищата, каза в Пловдив министър-председателят Бойко Борисов.

По думите му, промените в Закона за движение по пътищата са няколко изречения, но са важни, защото в противен случай се “шиканира” целият съдебен процес. Първите промени ще са в Наредбата за установяване на алкохол и наркотици в кръвта на шофьори, която има доста пропуски и позволява санкциите на Пътната полиция срещу пияни и дрогирани шофьори масово да падат в съда.

„До 15 дни ще бъдат въведени няколко съществени промени в различни текстове на закона. Кръвните проби на шофьорите, например, трябва да се вземат от лекари, а на практика го правят медицински сестри. Това води до падането на много глоби в съда и за това не са виновни магистратите, каза Борисов.

Премиерът нарече фонда на камерите по пътя “заминал” и каза, че до десет дни те трябва да се сертифицират. Той изрази и недоумение и злоупотреба с опазването на гражданските права табелите по пътя, които предупреждават за камери. Според него, като видят табелата, шофьорите намаляват, а после рязко дават газ и ето ти произшествия на пътя.

До седмица промените ще бъдат предложени за обществено обсъждане,