На богата реколта се радват тази година производителите на кайсии от Силистренско.
Надяват се обаче преработвателната индустрия да се организира и изкупи продукцията, защото пресният пазар няма да може да я поеме.
Вече започна брането на масовите сортове но очакванията са пазара за пресни кайсии да не може да поеме наличното количество. Още повече, че тази година кайсията съкрати срокът си на зреене от около 15 дни на 10-12 дни, заради високите температури. Затова овощарите разчитат на индустрията и на комбинатите, които да успеят да направят много бърза ориентация и логистика, за да се приберат за по-малко време многото сортове.
За производителите ще е по-важно колко кайсии ще успеят да продадат тази година, а не на каква цена. В Силистренска област се произвеждат 45 % от кайсиите в страната. А една трета от тях пък са в община Тутракан. Там за 6 години от 4 500 масивите с кайсии са се увеличили до 6 000 дка. За част от населението това е допълнителен доход, за други е основен за преживяване. Реализацията е по-гарантирана, защото все пак цяла България пазарува от тук и имаме добър пазар и овощни градини от кайсии.
При среден добив от 513 кг/дка продължава беритбата на кайсии в област Силистра. Общо плододаващи са близо 22 хиляди дка в региона. При масиви от над 5 000 дка в Силистра, Ситово и Тутракан, средното количество достига и до 800 кг.