КЗК разследва А1, привличат клиенти нелегално

0

От А1 са предприели действия по набиране на нови клиенти, които поставят националния телеком в нарушение. Това потвърждава и образуваното от Комисия за защита на конкуренцията производство /№ КЗК/70/2020/.

С цел да привличат клиенти от други оператори А1 предлагат добавка, чиято крайна цена е по-ниска от разходите за нея. По-конкретно: чрез своите офис служители и търговци, без да обяви в сайта си, телекомът привлича нови клиенти, като им предоставя безплатно за целия срок на договора (2 години) пакети с телевизионни програми MAX SD и HD, DIEMA XTRA и HBO&Cinemax, като само себестойността на трите пакета, които операторът трябва да заплаща на лицензодателите на програмите, възлиза на 17,99 лева.

С други думи – абонати на мобилни оператори получават „интересни“ оферти за телевизия и Интернет. Всъщност до толкова интересни, че реално са „прекалено хубави, за да са истина“. Проста сметка показва, че когато се съберат сумите на отделните допълнителни пакети, включени в предложението, цената на самата доставка на услугите Интернет и ТВ се получава близка до нулата.

Междувременно от телекомуникационния оператор Нетуъркс дават съвет на потребителите да подходят умно: „Не се поддавайте на съмнително ниски оферти. Не подписвайте веднага! Никой не ви принуждава да го правите. Питайте къде на сайта е обявена дадена промоция. И ако ви кажат, че е „скрита“, тогава може би е време да се усъмните. Най-умното, което може да направите – вземете „изгодната“ оферта писмено и идете при сегашния си доставчик. Питайте го за „скритите условия“ и дали е възможно и те да ви направят подобна оферта.“

По производството срещу А1 вече има сформирана работна група в КЗК. Представителят на Нетуоркс – адв. Андрей Желязков уточни, че при установени нарушения на забраната за нелоялна конкуренция КЗК налага имуществена санкция в размер до 10 на 100 от общия оборот за предходната финансова година на предприятието.

Все още не е ясно дали след проверката на КЗК няма да се наложи некоректните договори да се заплатят в реалната им стойност и със задна дата.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили
Посъди дърво-остави следа