Абсолютен температурен рекорд регистрираха в Русе

0
42
Опасно горещо

Абсолютен температурен рекорд за датата 24 април беше регистриран вчера в Русе. По информация от метеорологичната станция в града, малко преди 16 часа вчера е била измерена температура от 30 градуса по Целзий. В метеорологичната статистика няма записана подобна температура. Досега най-горещо на този ден е било през 1970 година, когато термометрите са отчели 27.5 градуса.

Макар че русенци са известни като хора, калени и на студ, и на жега, все пак такива летни горещини през април са изпитание за човешкия организъм и вчера “смелчаците” да се разхождат по улици и площади бяха малко.

Майки с деца в колички и възрастни хора  се бяха “приютили” на сянка в известните прохладни кътчета на центъра – около шадравана пред Общината и алеята пред Доходното здание. Имаше и такива, които вече бяха сменили пролетния гардероб с летен и оборудвани със задължителния летен аксесоар- слънчеви очила, видимо не изпитваха тормоза на горещината.

Температурен рекорд за деня беше регистриран и в Силистра. Там, по информация от метеорологичната обсерватория в града, термометрите са отчели 29.6 градуса. Предишният температурен рекорд е от 24 април 1950 година – 25.9 градуса.