Адвокат осъди прокуратурата заради неразкрита 16 години кражба

0
Окръжен съд – Русе отказа да задържи под стража

Адвокат е осъдил прокуратурата заради неразкрита 16 години кражба от дома му, съобщи lex.bg. Присъдени са му 16 хил. лв. обезщетение.

Кражбата е била извършена през 2003 г. През 2019 г. разследването е прекратено поради изтекла давност без извършителят да бъде разкрит. Според адвокат Николай Рангелов през тези 16 години само той е правил опит да разбере кой е крадецът. Разследващите бездействали.

От апартамента на Рангелов били задигнати 80 вещи, между които множество златни накити, техника и дрехи. В следващите дни обаче разследващите извършили само оглед и разпит на адвоката и бившата му съпруга, с която тогава живеели заедно. Следа към евентуалните извършители били разпечатките от стационарния телефон на семейството, на който имало позвънявания от непознати номера и подозренията били, че така е било проверявано дали в апартамента има някой. По-малко от месец след кражбата обаче водещият разследването решил, че то трябва да бъде спряно. Наблюдаващият прокурор върнал делото за доразследване с указания да бъдат открити и разпитани ползвателите на телефонните номера, от които са обажданията в дома на адвоката. От регистрираните 11 непознати номера, били открити и разпитани двама ползватели и през април 2004 г. разследването било спряно с постановление на наблюдаващия прокурор.

Рангелов обжалвал и разследването било възобновено. Но малко след това прокуратурата отново го спряла. Това продължило цели 10 години, докато давността изтекла. Затова той решил да съди прокуратурата.

Решението за присъждане на обезщетение не е окончателно.