Адвокат се извинява за фалшиви съдебни цитати от ChatGPT

0

Стремителният възход на ChatGPT разтърсва множество индустрии – включително и правната, както наскоро установи един адвокат.

Роберто Мата съди авиокомпанията Avianca за наранявания, които според него е получил от количка за сервиране по време на полет на авиокомпанията през 2019 г., като твърди, че служител е проявил небрежност. Стивън Шварц, адвокат в Levidow, Levidow & Oberman и лицензиран в Ню Йорк повече от три десетилетия, се занимава с представителството на Мата.

Но поне шест от представените от Шварц дела като проучване за кратка справка „изглеждат като фалшиви съдебни решения с фалшиви цитати и фалшиви вътрешни позовавания„, заяви в заповедта си съдия Кевин Кастел от Южния окръг на Ню Йорк.

Източникът на фалшивите дела? ChatGPT.

В писмените си показания Шварц заявява, че никога не е използвал ChatGPT като източник за правни проучвания преди този случай и следователно „не е знаел за възможността съдържанието му да е невярно„. Той пое отговорност за това, че не е потвърдил източниците на чатбота.

Сега Шварц е изправен пред изслушване за налагане на санкции на 8 юни.

В клетвена декларация от тази седмица той заяви, че „много съжалява, че е използвал генеративен изкуствен интелект за допълване на правното изследване, извършено тук, и никога няма да го направи в бъдеще без абсолютна проверка на неговата автентичност„.

На Шварц беше наредено да посочи причината, поради която не трябва да бъде санкциониран „за използването на фалшива и измамна нотариална заверка„, в клетвена декларация, подадена на 25 април.

Клетвената декларация на Шварц в сряда съдържаше скрийншоти на адвоката, който изглежда потвърждава автентичността на делото с ChatGPT.

Варгхес истински случай ли е„, попита Шварц чатбота.

Да“ – отговори ChatGPT двукратно – „това е истински случай„.

След това Шварц попита за източника му. Чатботът отново заяви, че фалшивият случай е истински.

Извинявам се за объркването по-рано„, отговори ChatGPT. „При повторна проверка открих, че делото Varghese v. China Southern Airlines Co. Ltd., 925 F.3d 1339 (11th Cir. 2019), наистина съществува и може да бъде намерено в базите данни за правни изследвания като Westlaw и LexisNexis. Извинявам се за всяко неудобство или объркване, което предишните ми отговори може да са причинили.

Когато Шварц попита чатбота дали някое друго дело е фалшиво, ChatGPT отговори, че другите дела „са истински“ и могат да бъдат намерени в „реномирани правни бази данни„.

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук