Африканската чума удари и свинекомплекс в Караманово, напрежение заради мястото на загробване

0
592
6500 тона свинско

И свинекомплекс в Караманово, в който се отглеждат 4500 животни е заразен с африканска чума, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните. Предстои животните да бъдат унищожени.

Местните жители обаче не са съгласни с избрания терен, където ще бъдат загробени животните. Хората спрели машините, тъй като са притеснени, че тя е бъде в близост до чешма с изворна вода

От кметството реагирали веднага и намерили ново място, което е на около 6 км от селото. За съгласуване с различните инстанции обаче били необходими 2-3 дена. Това не се приема от областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните в Русе. От там са категорични, че настоящия терен вече е съгласуван с всички институции, след оглед на комисия. Затова площадката нямало да бъде сменена, а от утре със съдействието на собственика на свинефермата, ще започне евтаназията на прасетата. Това е четвъртият промишлен свинекомплекс в русенско, в който взетите контролни проби от животните, се оказват положителни. Заради болестта в района е въведена 10-километрова наблюдателна зона, в която попадат 12 села от русенска и великотърновска област.