Ахмед Доган купи 70% от ТЕЦ Варна

0
74

Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган вече е собственик на 70 процента от най-голямата електрическа централа в Североизточна България – ТЕЦ Варна. Това съобщи БНТ след справка в Търговския регистър. Досега централата беше собственост на семейството на бившия транспортен министър от кабинета “Орешарски” Данаил Папазов.
Цената на сделката не е ясна. Ахмед Доган, който вече четвърто Народно събрание не е в парламента, е купил от наследниците на Папазов мажоритарен пакет от транспортната фирма “Сигда”, която притежава ТЕЦ Варна.
„Ахмед Доган вече почти шест години не се занимава с актуалната политика и е нормално да развива икономическа и търговска дейност“ коментира лидерът на Движението Мустафа Карадайъ.
ТЕЦ Варна работи като студен резерв, тоест централата получава пари, за да се гарантира, че при нужда на ток ще бъде пусната.
Преди Папазов да я купи, централата беше собственост на доставчика на ток в Западна България – ЧЕЗ. Тогава държавата не я използваше като студен резерв и тя беше затворена.