Айсберг, по-голям от Ню Йорк, се отцепва от Антарктика

0
318
Айсберг, по-голям от Ню Йорк, се отцепва от Антарктика

Огромен леден блок с площ от поне 1700 кв. км (град като Ню Йорк е около 1200 кв. км) ще се откъсне всеки момент от шелфовия ледник Брънт (Brunt Ice Shelf) в Антарктика. Това ще стане, ако пукнатината „Chasm 1“ и Хелоуинската такава се срещнат.

Шелфовият ледник Бранд заема част от крайбрежието на Източна Антарктида, край Брега Керд на Земя Котс, в акваторията на море Уедъл част от Атлантическия сектор на Южния океан. Простира се на около 150 км от залива Хали Бей на север, където се свързва с шелфовия ледник Станкомб-Уилс до залива Агуда на юг, където се свързва с континенталния ледник Доусън Ламптон.

През последните години ледникът Бранд се пропуква. Хелоуинската пукнатина се появява през месец октомври 2016 г. Друга голяма пукнатина в региона „Chasm 1“, която в последните 35 г. е била стабилна, е започнала също да се разраства, движейки се на север по посока на Хелоуинската пукнатина със скорост от 4 км на година.

Не е ясно кога и дали двете пукнатини ще се срещнат, но ако това се случи, би довело до откъсването на огромно парче от ледниците. Не се знае какви ще бъдат последиците за хората в региона, за научната инфраструктура, установена там през 50-те години на ХХ в., както и самото бъдеще на шелфа.