Академия за доброволци за борба с трафика на хора

0
73

Академия за доброволци, организирана от Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), се проведе във великотърновското село Арбанаси. Основната тема беше посветена на Националната кампания за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация. Тя се реализира съвместно с Посолството на Великобритания и Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“.

Академията предоставя възможност на младите хора, подпомагащи основно дейностите по превенция на местните комисии, да придобият познания за доброволчеството, трафика на хора и различните му форми, като развият уменията си за работа в екип и обучение на връстници.

Секретарят на НКБТХ Камелия Димитрова разясни какво означава понятието трафик на хора и заяви, че примерите за него са почти толкова, колкото са и държавите, в които това реално се случва.

„Имаме нужда от свежи идеи за превенция на трафика на хора. Вашата работа не само ще подпомогне работата на експертите, но и ще улесни младите хора да осъзнаят рисковете от експлоатация“, каза на свой ред Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания у нас.

Особено застрашени да станат жертва на трафик с цел трудова експлоатация са младежите, категорични бяха експертите в Арбанаси. Тази година обучителите от Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве поставиха акцент и върху интерактивните методи на обучение, създаването на информационни кампании и работата с медии.

Според доброволци, младите хора не виждат бъдеще в България, поради което се подлъгват по примамливи оферти за чужбина и стават жертва на трафик. За това способства и широкото разпространение на интернет като информационна среда, особено сред младите. Затова е необходимо да се вземат мерки и да се филтрира този род информация в мрежата.

Целта на обучението е доброволците самостоятелно да разработят концепция за информационни материали и кампании, които впоследствие да бъдат използвани в дейностите по превенция на трафика на хора на национално и местно ниво.