Академия за малчугани в Русенската библиотека

0
Академия за малчугани

Академия за малчугани превърна Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в Русе в територия за реализиране на изследователска и експериментална дейност.

Забавни опити с въздух, вода, твърди вещества, хартия, дърво, растения, плодове и зеленчуци помагат на децата от ателие „Малък съм, но знам“ към Академията да разберат защо и как се случват процесите около нас. Малчуганите научават повече за някои природни явления и усвояват нови понятия от сферата на природните науки. Едни от най-забавните експерименти са свързани с доказване на свойствата на водата и трите й агрегатни състояния. Участниците в ателието се запознават и с технология за „производство“ и рециклиране на хартия, правят моделин от вестници и изработват забавни фигури с него. Интересните занимания спомагат за обогатяване на екологичната култура и творчество на децата. „Оцвети цветето“, „Дегустирай с нос“, „Смесват се, не се смесват“, „Пеещи чаши“ са само част от забавните игри. Безценен помощник са книгите „Забавни експерименти за деца“ на Карла Нието Мартинес, „Голяма книга с експерименти за деца“ на Керстин Ландвер и други, които могат да бъдат намерени в библиотеката.

В ателие „Къде растат парите“ малчуганите обогатяват финансовата си култура. Макар и малки децата разбират кога, защо и как са се появили парите, как са се променяли през годините. Запознават се с четирите основни стълба на финансите – спестяване, харчене, даряване и инвестиране. Осъзнават, че парите са резултат от труда на хората, откриват разликите между професиите и чертаят планове за бъдещата си професионална реализация. Игрите „Кой знае повече професии” и „Познай какъв съм“ спомагат за веселото настроение на малките посетители на библиотечни летни забавления. Всички с желание се включват и в практическите задачи, като изработват свои модели на банкноти, монети и касички. А наградите са 3Д фигурки и грамоти.

Академия за малчугани е част от проект „Търсачи на знание“, който се осъществява по програма „Знание и растеж“, реализирана от Фондация „Русе – град на свободния дух“ с подкрепата на Фондация Еконт. Партньори са БМЧК и Сдружение „Културни пространства“.

Академията продължава и през месец юли 2018 г.