Опитите за изтегляне на заседналия кораб се провалиха

0

Операцията по изтеглянето на заседналия край Яйлата турски кораб се провали. Днес окол обяд бе направен опит плавателният съд, който превозва азотни торове, да бъде изтеглен от плитчините с влекач. Успех нямаше, защото основното въже се скъса.

Така след провала с разтоварването предната нощ, бе прекратена и операцията по изтегляне.

Министерството на околната среда и водите спешно разпореди прекратяване на операцията по разтоварване на кораба още снощи, тъй като част от торовете бяха разсипани в морето.

На мястото на инцидента дойде министъра на Транспорта Христо Алексиев, който заяви, че операцията е била проведена погрешно и ще иска оставки. Той допълни, че е влязъл във връзка с най-голямата холандска фирма за спасяване на кораби и в момента изготвят план за спасяване.

Изпълнителният директор на морска администрация Живко Петров заяви, че служителите правят всичко възможно, но не разполагат с техника, с която да спомогнат операцията.

Предстои в следващите 2 дни корабът да бъде укрепен от допълнителни котви, а когато времето се подобри акцията ще бъде подновена.

Междувременно се появиха притеснения, че се очакват силен вятър и големи вълни в следващите дни. Те биха могли да обърнат заседналия кораб.

В предаването на „Денят с Веселин Дремджиев“ Борислав Сандов от „Зелено движение“ разкритикува лошата организация. Той заяви, че преди дни е бил на мястото на засядането. Там заварил множество туристи и само една кола на бреговата охрана.

Кораб заседна край Камен бряг (снимки)

„Като проверих цялата ситуация, се оказа, че българската държава отсъства. Трябваше да бъде обявена аварийна ситуация още в първия ден и да започнем веднага действия. Престъпно бездействие от страна на „Морска администрация“, заяви той. По думите му има подозрение, че закъснението може да се дължи на подбор на „правилната“ фирма за разтоварване.

По-късно БНР съобщи, че започва нова акция – опит корабът да бъде изтеглен по-навътре в морето. На място са пристигнали два влекача от Варна.

зарядни станции за електромобили