Актуализацията на бюджета на НЗОК мина със скандал

0
Снимка: БГНЕС

Актуализацията на бюджета на здравната каса бе одобрена на първо четене в парламента. Така институцията ще разполага с още 120 млн. лв., които ще се харчат по време на предстоящата нова вълна от коронавирус.

Процедурата обаче не мина без спорове и скандали. Бившият здравен министър Костадин Ангелов каза, че ГЕРБ няма да подкрепи актуализацията, защото нямало яснота как ще се харчат парите. Той разкритикува сегашния шеф на здравното министерство Стойчо Кацаров, заявявайки, че през последните месеци лекарите били излъгани и не им се плащали обещаните добави за работа на първа. Ангелов припомни, че Кацаров се е изказвал негативно за ваксините преди да стане министър.

„Министерството на здравеопазването претърпя еволюция и от антиваксърска в началото започна да провежда прикрита антиваксърска политика“, заяви Ангелов.

Кацаров му отговори, че досега управлението на кризата било катастрофално и резултатите го показвали.

„През Втората световна война сме изгубили 12 500 души на фронта“, заяви той и допълни, че през миналата година имало ръст на починалите с 26 хил. души в сравнение с предишните години.