Албум разказва за създателите на първото предприятие за бои и лакове в Русе

0

Излезе от печат „Албумът Искович“, съобщиха Регионалния исторически музей в Русе.

Изданието пресъздава албума на фамилията Искович като се проследяват в хронологичен ред промените, настъпили в социалния живот по онова време. Те са допълнени от свидетелствата на спомените, съхранени в писмата, разменени между две дами – Хилда Искович/Джордан и нейната приятелка Мара Малчева.

„Албумът Искович“ е свързан с новото проучване на уредника от отдел „История на България 15-19 в.“ Ренета Рошкева. Изследването е продиктувано от интереса ѝ към семейството, личността, живота и дейността на един от основателите и главен двигател на фирмата за производство на бои и лакове от началото на ХХ в. – Алберт Искович, както и на сина му Александър Искович. През 1903 г. Алберт Искович създава предприятието „Искович & Леви“, което в периода на национализацията е преименувано на „Гаврил Генов“, а от 1990 г. вече е известно като „Оргахим“ ЕООД. Въпреки мащабната за времето си дейност, той и семейството му са малко познати на широката общественост днес. Музеят работи със запазени фотографии, които обхващат широк диапазон от живота на семейството – от 1931 до 1985 г. Кореспонденцията между двете дами – Хилда Искович, съпруга на Александър Искович и приятелката й Мара Малчева, съпруга на инж. Петър Малчев (електрифицирал Русе) разкриват подробности за дома, порядките и хората, с които общуват. Това свидетелства за динамиката на отношенията в определен кръг от общество – заможни, перспективни, влиятелни и следващи модели на поведение, характерни за посочения времеви отрязък.

Освен отпечатването на албум, писмата и снимките са дигитализирани и качени в облак, достъпен чрез сайта на русенския музей.

Проучването стана възможно по проект „Албумът Искович“ – дигитализация на визуални документи – споделяне на знание и интерпретация на наследство“, реализиран по Програма „Знание и растеж“ на Фондация „Русе-град на свободния дух“ с подкрепата на „Еконт Експрес“ ООД.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили
Посъди дърво-остави следа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук