Алексей Навални бил отровен от агенти на руските служби?

0

Държавни агенти от руската слуба за сигурност ФСБ (ФСС) са отровили видния опозиционер Алексей Навални. Това твърди в свое разследване сайтът Belingcat, пише в. Сега. Според събраните данни в операцията срещу Навални са участвали общо осем души, сред които високопоставени кадри на Института по криминалистика към службата. Твърдението се прави на база метаднни от телефони, съпоставени с информация от открити източници.

Според Belingcat в отравянето са участвали директорът на института Станислав Макшаков, Олег Таякин (старши офицер в групата по отравянето на Навални, който координира действията на останалите), Алексей Александров, Иван Осипов, Константин Кудрявцев, Алексей Кривошчеков, Михаил Швец, Владимир Паняев.
В началото на юли 2020 г. Александров, Швец и Паняев заминават за Калининград, където по същото време са Навални и жена му. Двамата планират да прекарат отпуска си в хотел „Шлос Отель Янтарный“. Двама служители на хотела разказват на журналистите, че ден преди да пристигне семейство Навални, в хотела са се появили цивилни лица, които отишли в стаята, приготвена за Навални. Какво са правили, не е известно.

На 6 юли по време на разходка на Юлия й става зле. „Ходех по улицата, чувствах се съвсем нормално. И внезапно ми стана зле. След това още по-зле. А после толкова зле, както никога дотогава. Алексей ме пита: Какво те боли? Как да ти помогна? Но мен нищо не ме болеше и не разбирах какво ми става. Донесе ми вода и се прибрах в стаята. По пътя приседнах на пейка и едва успях да се изправя след това. На сутринта нищо ми нямаше“, разказва Юлия Навалная.

Месец след опита за покушение в Калининград Александров, Осипов и Паняев се отправят към Новосибирск, където е трябвало да бъде и Навални. Той е имал обратен билет за Москва от Томск на 17 август, според разсладването няколко минути, след като Навални резервира билета, същото правят и служителите на ФСС.

„Проследяването и опитът за покушение са държавна операция“, коментира Алексей Навални. „Цял отдел на ФСС, ръководен от големи началници в продължение на две години, разработва операция, в която на няколко пъти са правени опити да бъдем убити – аз и членове на семейството ми, чрез химическо оръжие, разработено в държавни лаборатории. Естествено, такава операция от такъв мащаб и с такава продължителност няма как да не е ръководена от шефа на ФСС Александър Бортников. А той няма да се осмели да действа без заповед на Путин. Отворете речника и прочетете какво е „държавен тероризъм“ – незаконно убийство на граждани без съд и присъда“, казва Навални.

На него му призля на 20 август по време на полета Томск-Москва. Прекара 2 дни в болницата в Омск, където лекарите казаха, че състоянието му се дължи на проблем с обмяната на веществата. След това той беше транспортиран до болница „Шарите“ в Берлин. Германските токсиколози намериха в кръвта му следи от отрова от групата Новичок. Техните данни се потвърдиха и от лаборатории във Франция и Швеция, и от Организацията за борба с химическите оръжия. Руските власти отричат участие в отравянето на опозиционера.

Отравянето на Навални силно напомня на това на двойния агент Сергей Скрипал в Солсбъри през 2018 г. и на българския оръжеен бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 г. След покушението срещу Скрипал властите във Великобритания обявиха, че е използвано отровното вещество „Новичок“.