„Алфа Рисърч“: ГЕРБ печели с 6.3% преднина, Герджиков и Радев на балотаж

0

ГЕРБ заема първото място с 23.1%  от гласовете на твърдо решилите да гласуват на предстоящите парламентарни избори и продължава да бъде на устойчива дистанцията пред останалите.

Това показват данните от проучване на агенция Алфа Рисърч. За второто място се води оспорвана битка между БСП  с 16.8% и „Продължаваме промяната“ с 15.9%.

„Има такъв народ“ изпада до пета позиция с 10,4%, след Демократична България, която е с 10.9 на сто. И двете формации страдат сериозно от отлив на избиратели към новия проект на бившите служебни министри. Особено силен е сривът при  ИТН, които само за месец спадат с нови 5 процентни пункта и така подкрепата за партията се стопява  наполовина спрямо юлските избори, коментират от екипа на Алфа Рисърч.

С 9.3% от гласовете ДПС е шестата партия, която със сигурност ще влезе в 47-то НС. Според социолозите, статистическа вероятност някоя друга партия да прескочи 4%-та бариера е почти нулева.

Доскоро изглеждащата като предизвестена президентска битка също се очертава като по-заплетена и с отворен финал. Тъй като проучването е проведено на терен между 4-ти и 10-и октомври, непосредствено след обявяване кандидатурите на проф. Анастас Герджиков и съдия Лозан Панов и преди издигането на Мустафа Карадайъ, то отразява най-първите обществени реакции, преди претендентите да са по-широко популяризирани и припознати от избирателите.

Социолозите прогнозират и почти сигурен балотаж на президентските избори. Настоящият президент Румен Радев  влиза в надпреварата с 42.6% от вота на твърдо решилите да гласуват. Най-силна е подкрепата, която получава от симпатизантите на БСП (над 90% от тях) и Изправи се. БГ (80%). На втора позиция се нарежда проф. Анастас Герджиков с 28.1%. Над 80 на сто от електората на ГЕРБ заявява поддръжката си за него. Освен техния вот, той съумява да привлече и една по-разнородна периферия от около 7 на сто, с което надхвърля вота за ГЕРБ.

Изследването е проведено в периода 4–10 октомври 2021г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1123 пълнолетни граждани от цялата страна