Ало-измамници „сурвакаха“ две наивни русенки

0
73-годишна русенка остави пари и злато в автомобилна гума

Нови два случая на телефонни измами са регистрирани в Русе, съобщават от полицията. Жертви на измамниците са възрастни жени, от които те успели да измъкнат над 6000 лв.

На 27 декември на домашния телефон на едната жена се обадил мъж, който се представил за „главен комисар Димитър Димитров“ и под претекст за залавяне на телефонни измамници я държал на стационарния телефон, като я напътствал как и къде да остави исканата от престъпниците сума, като междувременно й се е обаждала и жена, представяща се за дъщеря й с искане на пари за операция – 30 000 лв. Жената се уплашила и предала всичките си налични пари – 3 330 лева, като ги поставила в найлонова торбичка и по указания на мнимия комисар ги оставила в кашон до зелен контейнер пред църквата на ул. „6 – ти септември“.

В ранния следобед вчера друга русенка сигнализирала за извършена телефонна измама. По думите й, между 12:30 и 13 часа й се е обадила майка й, която й казала, че хвърлила през тераса на жилището си в жк „Възраждане“ сума от 3000 лв., след като разговаряла по телефонна с измамници, които са я въвели в заблуждение по същата схема.

От полицията отново апелират към гражданите да бъдат бдителни, за да не попадат в подобни схеми и припомнят някои основни съвети:

  • По никакъв повод не давайте пари на непознати, независимо от предлога. В никакъв случай не се съгласявайте да давате пари и ценности на ръка, да ги хвърляте през терасата, да ги оставяте на обществени места до пътни табели и т.н. ;
  • Не се доверявайте на непознати хора;
  • Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона;
  • Опитайте да запазите самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за Ваш роднина, изпаднал в беда; лекар; служител на полицията или на друга институция;
  • Ако имате съмнение, че на телефона е Ваш близък, първо опитайте да се свържете с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който сте получили обаждането;
  • В случай на обаждане, в което някой се представя за Ваш близък, е добре да му зададете въпрос, отговора на който не би трябвало да е известен на непознати – например рождена дата, населено място и т.н.;
  • Същото се опитайте да направите, ако се представя за служител или лекар – задайте контролни въпроси, поискайте координати за обратна връзка, обяснете, че ще попитате в съответната институция, ще се обадите на тел. 112 и т.н.
  • Ако измамниците изискват да не затваряте телефона, намерете начин, чрез съседите или чрез мобилен телефон, да се обадите на 112 (избира се безплатно) или опитайте веднага да се свържете с Вашите близки, за които се твърди, че са пострадали.

Необходимо е хората, които имат възрастни близки, непрекъснато да им напомнят как случайно може да станат жертви, както и основните правила, които трябва да спазват, ако попаднат в подобна ситуация.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили