Ангел Русев трети на световното в Ташкент!

0

Състезателят на ТСК „Русе“ Ангел Русев спечели бронзов медал на световното първенство по вдигане на тежести в Ташкент.

В първия ден от шампионата, при най-леките в кат. 55 Ангел Русев се класира трети с общ резултат в двубоя 254 кг, като към това добави злато в изтласкването със 144 кг.

Възпитаникът на Кръстина и Радослав Атанасови започна с успешен опит на 106 кг. в изхвърлянето, след това и на 110 кг, но в третия си опит не 112 кг. Това му отреди седмото място в първото движение, на 8 кг от лидерите Ал Салими от Саудитска Арабия и Арли Шонтей от Казахстан.

В изтласкването русенецът бе недостижим. Той започна последен опитите си със 140 кг., със 144 кг. във втория си осигури медала и опита без успех 147 кг за среброто. В крайна сметка Ангел завърши състезанието със златен медал в изтласкването и бронзов в двубоя с 254 кг.

Шампион с 260 кг. стана казахстанецът Шонтей, среброто бе за Тада Сомбунуан от Тайланд с 256 кг.

20-годишният Ангел Русев е представител на силната русенска школа, с треньори Кръстина и Радослав Атанасови. Европейски шампион за мъже от тази пролет в Москва. През 2019 г е европейски вицешампион за мъже от Батуми и златен медалист до 20 г. с 3 световни рекорда за юноши от Букурещ. Миналата пролет спечели сребро в кат. 61 кг на предолимпийския турнир за Световната купа в Иран. През 2018 г. завоюва европейска титла до 17 г. в Милано и записа шесто място на световното първенство за мъже в Ашхабад (Туркменистан), а година преди това се върна с бронз от континенталния шампионат на 17-годишните в Прищина. Първият му голям успех бе европейското злато при 15-годишните от първенството в Томисл (Полша) през 2016 г. Световен рекордьор за кадети и европейски за юноши.