Антибиотиците и лекарствата за диабет само с електронни рецепти от следващата седмица

0

От следващата седмица антибиотиците и лекарствата за диабет – само с електронни рецепти

Съгласно последните изменения в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, публикувани в „Държавен вестник“, от 16 октомври 2023 г. нататък лекарите ще предписват лекарствата за диабет и антибиотиците по електронен път.

Този ход има за цел предотвратяване на недостига на лекарствени продукти и справяне с антимикробната резистентност, като същевременно се насърчава рационалната употреба на медикаментите. В мотивите на проекта за промени, представен от министъра на здравеопазването, се посочва водената от властите политика по въвеждане на електронно здравеопазване. Стратегическата цел на тази инициатива е подобряване на общественото здраве, гарантиране на достъп до лекарства, повишаване на ефективността на здравните услуги и намаляване на разходите в сектора на здравеопазването.

Важно е да се отбележи, че промените се въвеждат с цел предотвратяване на нерегламентирани практики, които могат да доведат до недостиг или липси на лекарствени продукти, поставяйки живота и здравето на пациентите под заплаха. Тази нова мярка се очаква да подобри достъпа до лекарства и да подсили контрола над тяхната разпространение и употреба.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук