Антоновден е, не се преде и плете, не се варят боб и леща

2
2444
Антоновден

Св. Антоний е отшелникът, който създава първия манастир. Според житиеписеца му, Атанасий Александрийски, светецът прекарва 20 г. при пълно усамотение в една изоставена постройка в пустинята. При него ходели болни и страдащи хора, с които беседвал с часове. Антоний починал на 105-годишна възраст на 17 януари 356 година. По-късно мощите му били открити и тържествено пренесени във Виена.

Според народните вярвания Антоновден е един от лошите, тежки празници: на този ден светецът гони лудостта, но често не успява да я хване и се сърди. Денят е определен за предпазване от болести: жените не бива да предат, да плетат, да варят боб или леща, за да не разсърдят чумата, шарката или синята пъпка. За здраве на близки и съседи се раздават специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез (маджун). Една от тях се оставя на тавана „за белята, за лелята“, т.е. за чумата.

В народните представи двамата братя близнаци Андон и Атанас са ковачи, които първи изобретяват ковашките клещи. Затова Антоновден и Атанасовден, който ще отбележим в понеделник, се честват като професионални празници на ковачите, железарите, ножарите и налбантите.

Имен ден празнуват носещите имената: Антон, Андон, Донка, Антония, Антоанета, Андония,Tончо,Тонка.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Много ви моля не смесвайте в една статия църковните празници и езическите вярвания и суеверия. А в тоалетната отляво или отдясно да пишкаме? Първите два абзаца са достатъчни. Заглавието да е Днес е- Атанасов ден…
    Според народните вярвания… ето това е суеверие и е безкрайно идиотско да се добавят тези „поверия“. Разберете или ще има християнство или езичество.