Няма данни за умисъл при смъртта на Алекс, според Апелативния съд

0
827
Апелативния съд

Въззивният съд не споделя изводите на Русенския окръжен съд за наличието на евентуален умисъл на подсъдимия по отношение на настъпилата смърт на пострадалия. Това се казва в позиция на Апелативния съд във по отношение на въпроса защо е необходима промяна на квалификацията на деянието на Валентин Маринов, който получи от Окръжния съд в Русе 20-годишна присъда за убийството на 18-годишния Алекс от Бяла. С решение на ВТАС присъдата бе намалена на 3 години.

“Не може да се приеме, че като е нанесъл удар с юмрук в лицето на пострадалия, при това с не много голяма сила, той е обективирал умисъл за причиняване на черепно-мозъчна травма в тилната област на главата, получена при падането на земята. Не са налице никакви доказателства по делото подсъдимият да е желал или допускал настъпването на по-тежката телесна повреда, а още по-малко – смъртта на пострадалия”, заявяват от съда във Велико Търново.

От там казват още, че за съжаление този случай е поредният, в който “в обществото се формира предварително една представа относно факти и обстоятелства, които впоследствие не намират подкрепа в събраните доказателства по делото, дори още в досъдебна фаза”.

“Тиражираните в медиите твърдения, че на пострадалия е нанесен тежък побой от група лица, че е удрян с бутилка по главата и т.н., категорично не кореспондират със събраните свидетелски показания, с приложените записи от охранителни камери, със заключенията на съдебно-медицинската експертиза и с какъвто и да било друг доказателствен материал. Не кореспондират със събраните доказателства и тиражираните обстоятелства относно събитията, предхождащи самото сбиване”, заявяват от Апелативния съд.

В позицията на съда пише още, че е абсолютно недопустима практиката да се правят опити съдът да бъде притискан да постановява съдебни актове, които погазват закона или са в категорично несъответствие с установените по делото факти, чрез нагнетяване на общественото мнение, чрез протести, шествия.

Както ТВН вече информира, близки и приятели на Алекс организират утре, 19 юни, протест срещу редуцираната присъда.