АППД с нов понтон на русенския кей (видео)

0

Изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ вече има нов понтон на русенския кей.

Съоръжението, който ще бъде част от драгажното оборудване на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ е построено в корабостроителница „АТГ Гюргево“ в Румъния и мече пристигна в Русе. Понтонът е с дължина 34.5 метра, широк е 11.4 метра и е предназначен за натоварване на драгажни маси от драга на два шалана, посредством плаващ тръбопровод. Стойността му е 2 345 000 лева. С него Агенцията ще може да изпълнява по-добре една от своите основни задачи, а именно – поддържане на корабоплавателния път в българския участък на реката.

Доставката е част от изпълнението на проект „Модернизация и оптимизация на дейностите по рехабилитация на корабоплавателния път в общия българо-румънски участък на река Дунав“ който се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие. В рамките на проекта се доставят още драга, шалан, маневрен кораб и тръби за пренос на наноси.

До края на годината предстои доставка на маневрен кораб и шалан, които в момента се строят в корабостроителницата в Гюргево, допълват от Агенцията.