Април не изневерява на нрава си, ще е променлив

0
323
Валежи и гръмотКрай на циганското лятоевични бури

И тази година април не изневерява на нрава си, ще е променлив – с пролетно слънце, но и с чести превалявания, а на моменти – и със сериозни захлаждания.

Това прогнозират синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология. От понеделник, със старта на новия месец, времето ще е пролетно с много слънце, но и с облаци в следобедните часове, главно над планинските райони, където от вторник се очакват и превалявания.

Като цяло от 1-ви до 5-ти април ни предстои слънчев и топъл период. Изключение прави вторник, 2-ри април, когато ще има слаби превалявания от дъжд.  А от 6-ти до 10-ти очакваме температури, близки или по-ниски от обичайните и превалявания.

След вторник ни чакат типичните пролетни проявления, образуване на купесто и купесто-дъждовна облачност, главно следобед и преди полунощ и на места ще превали, възможно е и да прегърми. Температурите ще се повишават и ще са в интервал между  18-26 градуса. По морския бряг ще е малко по-хладно.

През второто десетдневие температурите отново ще бъдат близки и по-ниски от средните за периода. Времето ще бъде променливо, ще има и превалявания, с по-голяма вероятност около 12 април и в периода 15-18 април.

И през третото десетдневие по-вероятно е да се запази динамиката на атмосферата. Остават условията за валежи, но вече предимно в следобедните часове, краткотрайни, с петнист характер и с различна интензивност, на места придружени и от гръмотевици. Повече слънце ще има до обяд. Температурите ще се повишат и вече ще се колебаят около стойности, близки до обичайните