Арестът в Пловдив: Лихварят Менду отпускал стотици хиляди левове

0
210

“Банка Менду” работи десет години под чадър в Пловдив. Необезпокояван, Стефан Асенов с прякор Менду, жител на ромската махала Аджисана в центъра на Пловдив, развива лихварска дейност и пере пари в мащаби, които трудно се осмислят.

Лихвар на лицата от ромски произход, той е раздавал заеми в обеми, подходящи за банки. Затова и хората най-сериозно са мислели, че вземат пари от банка “Менду”. За кредити от порядъка на 3-4 хиляди лева дори е отказвал да разговаря. Вместо това става дума за стотици хиляди левове с различни лихви.

Парите, изкарани по този начин, са били изпирани чрез купуване и отдаване на лизинг на луксозни автомобили. С тази цел фамилията на Менду е имала и автосалон. В момента са засечени 60 коли, 45 от които собственост на фамилията. Всички те са дадени на лизинг, а през годините по този начин са купени и препродадени с лихва над 200 автомобила.

Построил е шест етажна кооперация, изцяло негова, в момента строи друга. Има и новопостроена къща, която отдава на лизинг. При полицейската операция, проведена преди ден в дома му в Аджисан махала, са открити 100 000 лева.

За цялото време на тази дейност- поне десет години, Стефан Асенов е платил данък от 13 000 лв. Как е възможно всичко това да става под носа на институциите, пита на брифинг днес окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов и поясни, че още през декември сигнал за това лице е подадено от млад оперативен работник, който е пояснил, че Менду е имал подкрепа от институциите. Дори в контакт с обвиняемия, той няколко пъти е заявил, че всеки момент ще бъде освободен и очаквал позвъняване.

Менду е имал много контакти, включително с полицаи и магистрати. Освен лихварството и недвижимите имоти, фамилията му – до един безработни, се е занимавала и със сутеньорство. В хотел на магистрала “Тракия” са задържани 7 проститутки, още три са привлечени за свидетели, а за тази дейност е отговарял брат му.

Разпитани са 60 свидетели, а Менду в момента е в ареста за 72 часа с прокурорска мярка. Повдигнати са му обвинения за незаконна лихварска дейност, пране на пари и трафик на жени.

“Всички свидетели са много уплашенит, не толкова от Менду, а от хората, които са му били опора в престъпленията”, коментира окръжният прокутот.

Румен Попов каза, че обаждане за неговото освобождаване така и не е получено, но и да се обади някой, лихварят няма да бъде освободен. Той обеща по-големите усилия в разследването занапред да бъдат насочени към изобличаване на хората, които са осигурявали безпрепятствено извършване на незаконните дейности.