Арестуван е радикализиран младеж от Варна, искал да пали храм

0
Снимка: Pixabay

Момче от Варна е арестувано заради подготвян опит за палеж на религиозен храм, съобщиха от прокуратурата. До задържането му се е стигнало след сериозно проследяване на съдържание в интернет.

На 23 юни е било засечено съобщение от потребител в българското интернет пространство, обясняват разследващите. В него се съдържала информацията за палеж. След това започнало проследяване, за да се установи авторът му.

Разследващите са стигнали до съобщението „по време на извършен мониторинг със специализирани софтуерни програми, чрез които се осъществява постоянен контрол на различни мрежи“, пиша от прокуратурата.

„Предприети били незабавни действия по локализиране и намиране източника на това съобщение, в резултат на които е установен неговият автор – непълнолетно момче от Варна. От дома му са иззети компютърна конфигурация и мобилен телефон“, заявяват от прокуратурата.

На младежа са повдигнати обвинения. Установено е, че той е членувал в над 100 групи с радикални интереси. Според прокуратурата това обуславя задълбочена проверка по тази линия.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили