Арестувани са две банди за купуване на гласове

0

Разбита е група за купуване и продаване на гласове. За същото престъпление се разследва и друга банда, която е задържана и за изнудване на длъжници по бързи кредити.

Полицаи са претърсили десетки адреси и задържали над 70 души в пловдивско, хасковско и габровско. Близо половината от арестуваните са в Хасково и Харманли.

Сред задържаните е и адвокат Георги Матанов. В дома му са намерени средства, които самият той твърди, че не са свързани с търговия на вот.

„Това са лични спестявания на мен и на моето семейство. Така като гледам да имаш спестявания в България излиза, че извършваш престъпление. Защо съм обект на тази акция? Не съм се занимавал с такива дейности никога през живота си“, заяви той.

Друга група, действала в София, Дупница, Бобов дол и Радомир, също се разследва за търговия с гласове. Десет души са арестувани и по подозрение, че са събирали дългове чрез заплахи, изнудване и побоища.

„Приобщени са веществени доказателства, които ние тепърва ще анализираме. Те са списъци с имена на хора, които съдържат лични данни. Някои от списъците са с две имена, с ЕГН-та“, обясни шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

Началникът на ГДБОП Любомир Янев обясни, че двете групи нямат връзка.

Втората група е изнудвала и заплашвала предимно малоимотни хора, взели заеми от порядъка на 1000 лв.

„Тук говорим, за бързи кредити като максималната стойност, отпускана от въпросната група е била около 1000-1200 лв. процентът пари, които е трябвало да бдъат връщани от клиентите е между 13 и 20% в зависимост от договорката на цялата сума говорим“, обясни Маджарова.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили