Археолози в Перу откриват мумия на юноша, увита в сноп

0
Workers wrap the skeletal remains and parts of the funerary bundle of a mummy found by Peruvian archaeologists in the ruins of Cajarmarquilla, in the outskirts of Lima, Peru April 24, 2023. REUTERS/Sebastian Castaneda

В понеделник перунски археолози откриха в покрайнините на съвременната столица, мумия на повече от 1000 години – най-новото откритие, датиращо от времето преди инките.

Мумията вероятно е била юноша и е намерена в подземна гробница, увита в погребален пакет, заедно с керамика и въже и включваща парчета кожа и коса.

Мумифицираният юноша е намерен в „добро запазено състояние „, заяви археологът Йомира Уаман, отговаряща за изследователския проект „Кахамаркиля“, свързан с Националния университет „Майор де Сан Маркос“.

Макар да е най-известно с планинското кралско убежище на инките – Мачу Пикчу, Перу е било дом на различни предиспански култури, които са процъфтявали през вековете преди империята на инките да се издигне на власт, главно по централното крайбрежие на страната и в Андите.

Младежът е живял преди 1100-1200 години и може би е принадлежал към културите Лима или Ичма. Мумията е открита на около 200 метра от мястото, където е намерена първата мумия от Кахамаркиля – обяснява Уаман, като се позовава на друга мумия, намерена наблизо миналата година.

Skeletal remains and parts of the funerary bundle of a mummy found by Peruvian archaeologists are seen in the ruins of Cajarmarquilla, in the outskirts of Lima, Peru April 24, 2023. REUTERS/Sebastian Castaneda

На този археологически обект са открити и останките на осем деца и 12 възрастни, които очевидно са били принесени в жертва преди около 800-1200 години.

В обширния комплекс Кахамаркиля се намират руините на четири пирамиди и други постройки, като например стени, разположени като лабиринт. Комплексът е вторият по големина град от глинени тухли в Перу след Чан Чан в северната част на андската страна.

Възможно е Кахамаркиля да е бил обитаван от хора от крайбрежието и от Андските възвишения – казва Хуаман. Разположен в прашен район на около 20 км от Лима, обектът се е смятал за процъфтяващ търговски център.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук