Асен Василев: Присъединяването към Шенген и еврозоната – ключ към икономически растеж в България

0

Министърът на финансите Асен Василев подчерта важността на подобряването на инфраструктурата и свързаността в България, както и върховенството на правото, за постигане на по-голям икономически растеж и привличане на инвестиции.

Той изтъкна, че присъединяването на България към Шенген и еврозоната ще улесни тези процеси и ще доведе до по-висока производителност. На предстоящия проект на бюджета за 2023 година са заложени мерки за намаляване на дефицита до 3%, без да се ограничават социалните плащания.

Василев подчерта предизвикателствата пред страната, свързани с върховенството на правото, по примера на Румъния, както и с изграждането на нова инфраструктура, подобряваща регионалната свързаност. Също така изтъкна необходимостта от по-добра физическа инфраструктура, включително машини, фабрики, пътища и мостове, за по-висока производителност на икономиката.

Влизането в Шенген ще улесни изграждането на мостове. В момента бизнесът губи 1,5 млрд. лева годишно от такси за трансакции, затова е важно приемането на България в еврозоната. Василев подчерта и значимостта на стратегическия анализ и планиране, като посочи примера с Украйна, където доброто планиране помогна на страната да се справи по-добре с икономическите ефекти от войната.

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук