„Асоциация за човешко шофиране“: Задава се битка за правото ни да караме колите си

0
125
„Асоциация за човешко шофиране“: Задава се битка за правото ни да караме колите си
Източник: Aurich Lawson

До 2050 г. автономните превозни средства ще станат толкова безопасни, че е напълно възможно да се забрани на хората да управляват колите си сами. Поради тази причина вече съществува „Асоциация за човешко шофиране“, която се надява тези машини да не се превърнат в норма. Обединява ги желанието да защитят свободата на движение на хората и правото им да карат колите си самостоятелно. За тях поддръжката на превозното средство е въпрос на светоусещане, изложенията на ретро автомобили не са израз на носталгия, а на съпротива към прекомерната автоматизация.

„Безпилотните коли са бъдещето, което неминуемо ни чака, но те подкопават човешкия разум и човешката свобода. Човешката автономност, за разлика от автономността на превозните средства, е единственият вид автономност, който наистина има значение. Това е свобода. Свободата да отидеш навсякъде, или никъде, или да пресечеш цялата страна дори без причина. Да можеш да решаваш и преценяваш сам трябва да е право на всеки човек“, казва Алекс Рой, един от основателите на Асоциацията.

Пазарната икономика произвежда устройства, които са като „черна кутия“ за хората. Да караш подобна кола е като да използваш гигантски смартфон: вместо да управляваш директно автомобила, го насочваш чрез потребителски интерфейс.

Автоматизацията трябва да спомага за свобода при шофиране, а не за отнемането ѝ, казват от Асоциацията и настоява за закони, които да изискват в бъдещите автомобили да има волан и опция да се управляват 100% само от човек.