Атакуват ни нови грипни щамове, вероятността да се разболеем е по-голяма

0
531
Тази година ще ни атакуват нови грипни щамове

Тази година ще ни атакуват нови грипни щамове. Тона каза пред Би Ти Ви проф. д-р Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му, тази година ще ни мъчат Бризбейн 2018, Канзас, Виктория И Пукет. Тъй като към тях нямаме изграден имунитет, вероятността да се разболеем е по-голяма.

Тази година в цяла Европа се наблюдава закъснение в разпространението на грипната зараза, каза още проф. Кантарджиев. Очакванията са първите случаи на болестта да се появи у нас в началото на декември.

Всяка година Световната здравна организация определя кои ще бъдат най-разпространените грипни вируси и въз основа на това се приготвя ваксина, каза още проф. Кантарджиев. Практиката се е наложила от факта, че когато в северното полукълбо е лято, в южното е зима и там се проявява грипът, което дава възможност да се определи кои ще бъдат щамовете през годината. Тази година обаче СЗО е забавила да определи кои щамове да бъдат включени във ваксината и това е причината ваксинацията да закъснее не само у нас, но и м цяла Европа.

Проф. Кантарджиев препоръча при затруднения с дишането веднага да се търси лекарска помощ и то в болница. Особено внимателни трябва да бъдат родителите на малките деца.