Авария остави Шумен без вода /ОБНОВЕНА + ВИДЕО/

0
107

Авария по главния водопровод остави без вода Шумен насред най-тежките метеорологични условия тази зима.

Малко след 19 часа снощи водоподаването бе спряно, а в малките часове аварията беше локализирана в лавандулова нива. Заедно с нея екипи на ВиК отстраниха още 2 аварии по близо 10 километровото трасе. Очакванията са водата да бъде пусната тази нощ.

Шуменци са принудени да се редят на градските чешми в минусовите температури. Аварията е в поле на около 10 километра от града. Заради големият дебит на теча – около 200 литра в секунда, се наложи да се отводни нива с лавандула.

От ВиК Шумен коментираха, че причината за аварията е разпаряне на шев на спиралнозаварена тръба в следствие на амортизация.

„Ако всичко тече нормално, и при възстановяването не се появят някакви допълнителни причини и някакви вторични аварии, в рамките на светлата част на деня би трябвало да приключим, а през тъмната част на денонощието, ще започне пълненето на мрежата.“ инж. Галин Ганчев.

Заради лошите метеорологични условия в Шуменско десетки населени места днес бяха и без ток. Това засегна и помпените станции, които снабдяват с вода населението в 5 общини от областта.