Австрия издаде наръчник за срещи с крави на алпийските пасища

0
115
Австрия издаде наръчник за срещи с крави на алпийските пасища

Австрия издаде специален наръчник за срещите между хора и крави на алпийските пасища, съобщава ДПА.

Предписанието е за поведението на посетителите, както и да се запознаят с особеностите на тези животни. Австрийското бюро по алпийска безопасност е регистрирало 54 инцидента с едър рогат добитък, взели два човешки живота за последното десетилетие на фона на 30-те милиона планинари, които са посетили планинските райони на страната за същото това време.

Туристите трябва да се съобразяват и да не хранят или плашат животните като вдигат шум. Собствениците на кучета трябва да ги държат на каишка, от която трябва да ги освободят, ако кравите започнат да се държат агресивно, се посочва в указанията на властите.

Животните показват, че са раздразнени като вдигат и навеждат главата си, рият с копита или пръхтят. Най-добре е да запазите спокойствие и да се отдалечите от пътя на животното, но без да се обръщате с гръб към него, така че да виждате какво прави, съветва Министерството на туризма. Затова хората, да се придържат към маркираните пътеки и никога да не минават сред животните. Въобще, основното правило за планинските пасища е: „Уважавайте природата, животните и хората, които работят там“.

„Кравите по принцип не са опасни животни, но планинските пасища не са зоологически градини“, заяви австрийският министър на туризма Елизабет Кьостингер.