Автогара Юг – Русе пред затваряне заради COVID – 19

0
640

След обявяването на извънредното положение, Автогара Юг – Русе изпълнява едва 10 % от обичайните си курсове. Това създава финансови проблеми както за управителите, така и за превозвачите. Те споделят, че не биха могли да издържат по този начин повече от два месеца.

Обичайно автогарата изпълнява около 150 курса за денонощие. Сега те са не повече от 15 и покриват главно големите областни градове, споделя Янко Янков – управител на Автогара Юг – Русе.

“”Ние не можем да затворим, защото превозвачите, колкото и да са снижили до минимум дейността си, те трябва да могат да използват автогарата и да обслужат и малкото пътници, които има, все пак не са спрели съвсем”, обяснява Янко.

Превозвачите обаче не могат да покриват разходите си. Финанси се пестят от заплати на служители. Касите не работят, а шофьорите са сведени до минимум. Най-много пътници има за автобусите към София и Букурещ, но и тези маршрути са редуцирани до голяма степен.

“И с тези контроли, които са вече извън града – за влизане и излизане от града, вече почти не изпълняваме тези курсове, надяваме се всичко да приключи по-бързо”, споделя Десислава Колева – служител в транспортна фирма.

За да подпомогнат превозвачите, а и за да не ги загубят, от Автогарата са намалили наема на касите наполовина. Те също са предприели съкращаване на разходите. На гарата работят около 20 души, но те сега са си вкъщи. Дори е спряна и системата за ограничен достъп, за да не се използват служителите там. Всички са в платен отпуск от календарната 2020 година, но след това излизат в неплатен, обяснява управителя.

“С наличните запаси може би ще изкараме месец или два – не повече и после ще се молим да отпадне напрежението и психозата, която се е създала”, заключава Янко Янков.

От автогарата съветват хората, на които им предстои пътуване, да звъннат предварително на служебните телефони за актуална информация.