Български правителствен сървър шпионирал чужди компютри?

0
„Основи на програмирането”

Това се казва в специален доклад на изследователи от университета в Торонто. Програмата за шпиониране „Фин Спай“ е била открита на сървъра на закритото преди години министерството на държавната администрация и административната реформа. Софтуерът е разработен и продаван от германската компания Gamma International и дава възможност да бъде шпиониран практически всеки един личен компютър чрез вирус, който се изпраща по имейл и се инсталира незабелязано. Този вирус може да изтегля всякакви документи и да ги изпраща на съответните служби, да включва уеб камерата и микрофона и да записва какво се случва в помещението, както и да открадне всички пароли, които ползва потребителят.

Цената на шпионската програма е 300 000 евро, разкрива един от авторите на доклада – компютърният специалист Бил Марзак. Той и колегите му обясняват, че в средата на 2012 година те са намерили активен сървър на „Фин Спай“, който е регистриран на IP-адрес на българското министерство. То беше закрито през 2009-а, а материалните му активи бяха предадени на други ведомства.

„Имайте предвид, че щом сървърът е засечен, значи е бил активен. Въпросът е да се разбере кой е правоприемник на тези сървъри и адреси, след като министерството е закрито“, категоричен е компютърният специалист.

Докладът се казва „Само за техните очи“ и е изготвен от Марзак – компютърен специалист от университета в Бъркли, заедно със своя колега Морган Марки-Боар – специалист по сигурността в Гугъл. Докладът е поръчан от лабораторията по дигитална сигурност и човешки права Citizen Lab към Университета в Торонто. Можете да прочетете пълния доклад ТУК 

Министърът на държавната администрация от това време Николай Василев отрече ведомството да е инвестирало в софтуер за шпиониране и да е инсталирало такъв на държавни сървъри.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук