Баба Марта се нацупи, носи студ и сняг

0
214
Облачно време, дъжд и вятър

Баба Марта не изневерява на променливия си нрав и ще го демонстрира през следващата седмица, показва прогнозата на синоптиците от Научния институт по метеорология и хидрология. Очаква се над страната да премине студен атмосферен фронт, температурите ще паднат с до 20 градуса, ще вали дъжд и сняг.

Днес ще бъде предимно облачно, след полунощ от запад дъждът ще започне да преминава в сняг. Ще продължи да духа умерен северозападен, в източните райони – североизточен вятър. Минималните температури ще са между минус 2° и 3°, до 5°-6° по Черноморието.

През деня валежите от сняг ще обхванат по-голямата част от страната, в западните райони ще са значителни и ще започне да се образува снежна покривка. Дъжд ще вали в Горнотракийската низина и по Черноморието. Северозападният вятър ще отслабне и в по-голямата част от страната ще се ориентира от север-североизток, ще е умерен до силен. Дневните температури ще се понижат и максималните ще бъдат между 0° и 5°, до 7°-8° в крайните югоизточни райони и по Черноморието.

Във вторник ще е облачно с валежи: в Северна и Западна България от сняг, а в Горнотракийската низина и по Черноморието – от дъжд. Дебелината на снежната покривка ще се увеличава. Ще продължи да духа умерен, в източните райони и в Дунавската равнина и временно силен вятър от изток-североизток. В Добруджа и Лудогорието и по планинските проходи ще има снежни виелици. Застудяването ще продължи и преобладаващите минимални температури ще бъдат между минус 3° и 2°, а максималните – между 1° и 6°, в крайните югозападни райони до 7-8°. В сряда валежите постепенно ще отслабват и спрат, но ще остане предимно облачно. Вятърът ще остане от изток-североизток, временно ще отслабне. Ще започне бавно да се затопля.

В четвъртък и петък вятърът отново ще се усили. Ще преобладава облачно време. През първия ден на места, главно в Южна България ще превалява слаб дъжд, в планините – сняг. В петък валежи ще има на повече места в страната. В събота вятърът ще се ориентира от северозапад и в Западна България ще отслабне. Валежите в Северозападна България да спират. Дневните температури още малко ще се повишат. В неделя ще се задържи предимно облачно, на места главно в югоизточната половина от страната ще превалява дъжд. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 1° и 6°,