Баба Марта ще е нацупена, ще се усмихне едва в края на месеца

0

01Тази година Баба Марта ще е по-нацупена от обикновено, ще се усмихне едва в края на месеца, показва прогнозата на синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология.

През първото десетдневие на месеца средните месечни температури се очаква да бъдат по-ниски от обичайните. Една от причините за това е преносът на по-студена въздушна маса от североизток и разширяващ се антициклон над Югоизточна Европа.

През първите дни от месеца по неговата южна периферия ще се акумулират и валежи, като по планините те ще са от сняг, а над югозападна България – от дъжд.

До края на десетдневието ще се задържи с променлива облачност и температурите ще останат ниски. Към 5-6 март ще има и период без валежи и с временни разкъсвания на облачността.

Към края на първото десетдневие очакваме преминаването на средиземноморски циклон. Очакваните валежи ще са от сняг, като по-значителни ще са те в Рило-Родопския масив. Средните месечни температури се очаква да бъдат с 5-8 градуса под климатичната норма. Ще бъде студено с температури под минус 10 градуса в Югозападна България. По планините се очакват и температури около минус 15 градуса по Целзий. Над Източна България ще е по-топло – до 5-7 градуса по Целзий.

Към края на периода се очаква поредна смяна на циркулацията и температурите плавно ще се повишат. Очакват се нови валежи, но този път от дъжд. Очакваните максимални температури ще са между 10-13°С.

През третото десетдневие Балканският полуостров се очаква да попада под влиянието на пореден циклон, позициониран над Гърция. Времето ще е динамично с чести валежи от дъжд. Температурите ще се повишат и ще са около климатичната норма. Очакваните максимални стойности ще са между плюс 15 – 22°С. От 23 до 24 март, се очаква захлаждане, с валежи от дъжд, по планините мокър сняг. Температурите през последните дни от месеца ще се повишат и ще превишават 15-градусовата температурна бариера, в традиционно най-топлите места до 21 – 23 градуса.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук