„Бъдеще за Русе“ дава зам.-областeн на прокурор, жалва се за дискриминация

0
2797

Това заяви пред журналисти председателят на сдружението Бойко Никофоров. Причината е недопускането на него и на активисти на сдружението на гражданската дискусия с вицепрезидента на ЕК г-н Тимерман, въпреки че своевременно са направили заявка чрез сайта на организаторите „Европа директно“. Не са били допуснати също лидерът на ПП „Българската левица“ Мариян Димитров, Венцислав Ангелов от НД „Свобода“, Бисер Миланов и др.

Областната управа организира цял спектакъл, в който, без да знаят,  взеха участие президентът Росен Плевнелиев, вицепрезидентът Меглена Кунева, министърът на правосъдието Христо Иванов и министъра на правосъдието на Румъния Казанчук, каза Никифоров. По думите му, официалното обяснение било, че няма места.  „Това не е вярно, и можеше да се види от прякото излъчване на дебата по телевизията“, категоричен бе лидерът на „Бъдеще за Русе“ и допълни, че ще бъде пусната жалба и до Окръжна прокуратура, за да бъде проверено дали зам.-областният управител е проявил самоуправство.

Председателят на партия „Българската левица“ – Русе Мариян Димитров също изрази готовност да предприеме съдебни действия срещу Областна управа и конкретно срещу Янчев, за да се изясни как се е стигнало до подобна ситуация. Димитров заподозря, че действията на местните власти срещу тях са в отговор на сигнала за злоупотреби при ремонта на бул. „Тутракан“.

„Никой не ми е давал указания. Пропускателният режим, както и мерките по сигурността са в правомощията на Националната служба за охрана. Като съорганизатори на събитието, бяхме помолени за съдействие по време на мероприятието, и поради възникналия хаос по време на влизането на гражданите в залата проявих известна инициатива и се опитах да внеса ред. Това доведе до напрежение сред чакащите граждани, когато те бяха помолени да изчакат реда си“, беше краткия коментар на зам.-областния управител Явор Янчев.