Бъдни вечер събира семейството

0

На 24 декември празнуваме Бъдни вечер, един от най-светлите семейни празници. Той събира цялото семейство около трапезата. Според Библията тогава започват родилните мъки на Дева Мария. Бъдни вечер е началото на празненството, възславящо Рождество Христово. Вечерята на Бъдни вечер винаги е в семеен кръг. Трапезата е тържествена, приготвят се седем, девет или дванадесет постни ястия – варен фасул, пълнени с ориз чушки или сарми, варено жито, тиквеник, ошаф, чесън, мед, орехи, жито, плодове, обреден хляб (боговица, богова пита, богов кравай, благословник), баница, зелник. Обредната питка е украсена.

Вечерята започва с прикадяване за да бъдат прогонени злите духове. След това главата на семейството разчупва питата, като първото парче се поставя пред иконата за Богородица, второто е за къщата, а след това всеки член на семейството получава по едно парче. Преди да започне вечерята на софрата се поставя паница с варено жито, на което се закрепя запалена свещ. Трапезата не се прибира. Вярва се, че умрелите идват да вечерят и да се погрижат за благополучието на живите.

След полунощ тръгват коледарите.

Вечерта на този ден започва празненството, свързано с Рождество Христово. Според Евангелието Христос се ражда в пещера в град Витлеем. Христос идва на земята, за да освети хората и тяхното царство. С неговото идване се отбелязва новата ера. С идването си той донася частица от светостта на небесния мир красивото, отрупано с плод Райско дърво. Затова елхата се отрупва с образите-фигурки на ангелчета Дядо Коледа, сребристи лентички, гирлянди, топчици и свещички, символизиращи Христовата същност светлината, знанието, чистотата, истината.