НА ЖИВО: Байдън влиза в Овалния кабинет

0

Новоизбраният американски президент Джо Байдън днес ще се закълне и ще влезе официално в длъжност. Церемонията вече започна.

Малко след 12 часа местно време Байдън ще се закълне с ръка върху стара семейна библия, дебела почти 13 сантиметра. Химнът ще бъде изпълнен от Лейди Гага. Новият президент ще поеме и длъжността главнокомандващ на армията и след като поднесе венец пред паметника на Незнайния воин в Националното гробище в Арлингтън, ще се отправи към Белия дом, съпроводен от военни оркестри и почетна стража.

Джо Байдън и Камала Харис ще положат клетва, спазвайки противоепидемичните мерки. Парадите и баловете по случай инагурацията са отменени. Вместо хората, които не могат да присъстват заради Ковид-19, 200 хиляди американски знамена се развяват на Националната алея – емблематичната морава между Белия дом и Конгреса.

За първи път от инагурацията на Андрю Джонсън през 1869-та на събитието няма да присъства напускащият Белия дом президент.

Очаква се по-рано сутринта Доналд Тръмп да се качи за последен път на “Еър форс уан”, за да се отправи към имението си Мар-а-Ларго във Флорида. Обсъжда се провеждането на церемония на военното летище Андрюс, където 45-тия президент да произнесе реч и да бъде изпратен с военни почести. Междувременно 90-те служители в резиденцията в Белия дом разполагат само с около 5 часа, за да я подготвят за новите й обитатели.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили