Българи и румънци се поклониха пред мощите на Св. Димитър

0
1575

Въпреки тесните и стръмни стъпала, поклонниците извиха опашки, за да се качат до църквичката в скалите, за да се поклонят пред мощите на Свети Димитър Басарбовски, чието име носи светата обител.

Тържествената служба отслужи игуменът на манастира архимандрит Емилиян, в съслужие със свещеници от Румъния и от Варненската митрополия. Специално за празника манастирът получи като дарение за църквата си завеса за иконостаса и покривка за Светия престол. След края на богослужението в двора бе отслужен и празничен водосвет.

Свети Димитър Басарбовски е живял в село Басарбово през 17 век. Той е бил селски пастир, известен със своя богоугоден живот, скромен и отдаден на хората. Тъй като не се знае точната дата, на която Димитър Басарбовски е починал, църквата е определила за негов празник деня след честването на паметта на друг светец със същото име – Свети Димитър Солунски. Свети Димитър Басарбовски е смятан за покровител на Букурещ, тъй като през 18 век е избавил града от чумна епидемия. Мощите му се съхраняват в Румънската патриаршия. В Басарбовския манастир има частица от мощите на светеца, дарена от Румънската патриаршия, които се пазят в икона с неговия лик.