Българи от чужбина протестират в центъра на София срещу системата на управление

0
115
в центъра на София

Българи, които живеят в чужбина, се събират на протест в центъра на София с искане за смяна на системата за управление и на правителството. Протестът е под надслов: „Оставка, съд и смяна на системата“ и се организира във „Фейсбук“.
Протестиращите са блокирали движението пред сградата на парламента. Пеят химна на България, чуват се и възгласи за оставка на правителството. На място има жандармерия, подредена в кордон пред сградата на Народното събрание.
Участниците казват, че се завръщат, за да променят системата и да потърсят сметка на всички управляващи от 1989 г. до днес. Твърдят, че протестът ще бъде безсрочен. Събралите се искат референдуми по швейцарски модел с пряко допитване до народа, електронно и дистанционно гласуване на изборите.
Протестиращите настояват за избор на личности, а не на партии, с възможност за отзоваване на избраните. В това число главен прокурор, министър-председател, президент, министри, кметове, полицейски началници.
Протести има и пред посолствата в много европейски градове. В сряда българи ще протестират и пред сградата на Европейската комисия в Брюксел.