Българите – песимисти за оставките, не искат по-строги ограничения за коронавируса

0
242

58 на сто от българите смятат, че протестите няма да доведат до исканите оставки на правителството и на главния прокурор.

Това показват данните от независим телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен между 22 и 24 юли сред 800 души.

С един процент повече са тези, които ги подкрепят, което показва, че протестният потенциал е висок и остава чувствителен, коментират анализаторите. Според тях, данните отразяват обичайното у нас отношение към властта – българите не харесват властта и искат промяна, но не държат на предсрочни избори, но и подсказват, че протестният потенциал е висок.

Една четвърт от анкетираните са на мнение, че протестите ще изпълнят и двете цели – оставка на премиера и на главния прокурор. Според шест на сто може да има само оставка на правителството. Най-малък е делът на хората, които смятат, че, например, само главният прокурор ще подаде оставка – три процента.

Обществото не подкрепя въвеждане на нови твърди ограничителни мерки по повод коронавируса, показват още резултатите. 59 процента са против въвеждане отново на твърди ограничителни мерки. 39 на сто обаче казват, че биха ги приели.

Съществени дялове от обществото вече са с намалели доходи заради извънредните мерки и само съживяване на икономическия живот може да удържи негативните тенденции в това отношение, коментират от „Галъп“.

44 на сто твърдят, че доходите им вече са намалели заради коронавируса, девет процента – че са загубили работно място. За осем на сто загубата на работа явно предстои, шест процента са спрели да плащат кредити, а два процента – лизинги.