Българите раздвоени за това, дали е време за разхлабване на мерките

0

Българите са раздвоени по въпроса дали не е дошло време за облекчен режим по отношение на мерките срещу разпространение на коронавируса Covid 19.

Това показват данните на „Галъп“ от изследване на обществените нагласи през април. На въпрос дали е време ограниченията да започнат да намаляват, 52% казват „рано е“. В същото време обаче 44 на сто от анкетираните са на противоположното мнение. Съотношението показва, че обществото ни вече е реално разделено по този въпрос.

Нещо повече – на въпрос дали извънредното положение трябва да бъде удължено и след 13 май, 53 на сто от анкетираните са отговорили, че това не бива да става. На обратното мнение са 30 на сто, много висок – 17 на сто е процентът на колебаещите се.

Обществената тревога остава висока, но намалява в сравнение с предходния месец (първите симптоми за спиране на ръста на тревогата бяха оповестени в сондажа от преди седмица), отбелязват от „Галъп“. Белезите на намаляване ясно личат в реакциите на хората на самата епидемия – тези реакции се разбиват на три групи: паническата група (приемат, че това е смъртоносна опасност за човечеството и едно от най-страшните неща, които хората са преживявали) се запазва: 24% сега (само с два пункта по-нисък преди месец), но тревожната (приемат, че коронавирусът е опасен, но в крайна сметка е просто силен грип) намалява със седем пункта до 57%, а спокойната (приемат, че ситуацията не е опасна и е свързана с повече шумотевица) се увеличава с 6 пункта до 18%.

93% от българските граждани приемат, че страната ни се справя добре с пандемията на фона на останалите европейски държави, показват още резултатите. Социолозите отбелязват, че това е много висок атестат за изминатия до този момент път и се регистрира дори ръст – преди месец този дял бе 87%.

Бъди свободен