България – отново най-корумпирана в ЕС според Transparency International

0
63
България – отново най-корумпирана в ЕС според Transparency International

България отново е на последно място в Европейския съюз според ежегодното изследване относно усещането за корупция на Transparency International.

От общо 180 държави по света, обхванати в проучването, нашата страна заема 77-о място с резултат от 42 точки.

Дания, която има най-добри показатели в ЕС и в света, получава 88 точки, а Сомалия е в дъното на класацията с 10 точки и заема 180-о място.

Средният резултат за ЕС е 66 точки, а нашата страна устойчиво е на опашката. В последните 10 години само веднъж България не е била на последно място – през 2012 г., когато Гърция беше изпаднала в тежка криза, посочиха от организацията.

В класацията страната ни е в „престижната“ компания на Суринам, Тунис, Буркина Фасо и Гана.

С „постижението“ си от 42 точки България е сред страните с хибриден режим и сред тези 2/3 държави и територии с резултат под 50. Намираме се и под средния брой точки за света, който е 43.

Според скалата пълна демокрация има в страните със 75 и повече точки, непълна – при 74-49, хибриден режим – 48-34. По-малко точки говорят за авторитаризъм.

В България много граждани нямат доверие на политическите институции и не се чувстват добре представени. Надзорът над финансирането на партиите е ограничен и в страната липсват независими и прозрачни медии, се допълва в текста. Често остава неясно кой притежава дадена медия, много медии са финансово зависими от държавна реклама, а това може да повлияе на работата им и да се отрази на критиката, която иначе биха приложили към правителствените власти, се посочва в анализа.

Индексът се базира на 10 различни многопрофилни изследвания, в които са се включили представители на бизнеса, на администрацията, граждани.