България пак блокира Северна Македония за ЕС

0

Позицията на България по преговорите на Северна Македония за членство в ЕС остава непроменена. Това е било заявено по време на съвета „Общи въпроси“ в Люксембург.

„България остава отворена за конструктивен диалог с предстоящото словенско председателство на Съвета на Европейския съюз за намиране на взаимно приемливи решения“, пише в съобщението от Външно министерство.

Скопие се надява да се стигне до решение в рамките на годината, но засега нито България, нито Северна Македония, показват, че са готови на отстъпки.

Борисов към Заев: Нищо няма да излезе от преговори със служебния кабинет

Така страната ни за пореден път заявява, че няма допусне начало на преговори, ако няма пробив по спорните въпроси, свързани с общата история. Позицията идва малко след посещението на македонския премиер Зоран Заев у нас.

„Беше проявено разбиране към чувствителността на българската страна, към аргументите, които изтъкваме, към съображенията, които имаме. И в този смисъл също бе споделена необходимостта от страна на Република Северна Македония да бъдат положени усилия, така че ние да стигнем до взаимно приемливо решение“, каза зам.-министърът на външните работи на България Румен Александров пред бТВ.