България получи намалена доставка ваксини, на дъното сме по имунизация

0
Снимка: ВМА

Новата пратка ваксини на Pfizer/BionTech за България се оказа съкратена наполовина. Вместо очакваните над 36 хил. дози страната ни получи 18720. Те пристигнаха в София в понеделник.

Причината за намалената пратка е реорганизация на в производството на самата фирма, обясни главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според него това ще единствената такава партида. Очаква се страната ни да бъде компенсирана с повече бройки в следващите няколко седмици.

„Знаете точната бройка, която дойде – наполовина на обявения график. За подробности трябва да питате фирмата производител, но доколкото знаем е заради реорганизация в производството. Само тази доставка ще е съкратена, после влизаме в график, надяваме се да получим и компенсация“, каза Кунчев.

По думите му следващата седмица се очаква и нова доставка от ваксините на Moderna. Този път те ще са около 4000 бройки.

По данни на официалната статистика от 27 декември досега в България са имунизирани 18 453 души, а страната ни е последно място в ЕС по брой на имунизираните. След нас са Гърция и Румъния.

Според сайта ourworldindata.com по-малко ваксини от България са направили само страни като Гвинея, Чили и Кувейт. На едно от първите места по имунизация остава Израел, където кампанията за ваксиниране върви с много високи темпове през последните седмици.

 

Бъди свободен