България ще подкрепи въвеждането на ваксинационен паспорт

0

България подкрепя идеята ваксинираните и преболедувалите коронавируса да могат да пътуват свободно. Това заяви премиерът Бойко Борисов в четвъртък. По думите това може да се случи чрез организиране на „зелени коридори“ за пътуване или чрез ваксинационен паспорт. Тези хора няма да подлежат на карантина и от тях няма да се изисква отрицателен PCR, обясни той.

„Тези, които са ваксинирани хора в Европа, тези, които имат антитела и могат да бъдат удостоверени, да се направи един електронен паспорт или зелен електронен коридор за тези, които са преболедували, тези, които са с антитела или с документ, че са ваксинирани с приетите от ЕК ваксини, да не се налага да им се правят PCR-и, карантини да им се слагат“, заяви Борисов.

Гърция настоява да се въведат имунизационни паспорти

Една от страните, настояващи най-много за имунизационен паспорт, е Гръция. Засега обаче други държави от ЕС не са съгласни с идеята.

България ще постави въпроса за неизпълнение на доставките на ваксини от страна на „АстраЗенека“, каза още Борисов. Това ще се случи на заседание на лидерите на ЕС в четвъртък вечер. Според премиера ЕК трябва да действа по твърдо, защото страните са изпълнили изцяло ангажиментите си и са инвестирали милиони.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили