България взема 5 милиарда лева нов външен заем

0
259
Глоба в размер на 1 милион лева

България взема нов външен заем в размер на 5 милиарда лева, обяви финансовият министър Кирил Ананиев.

Парите ще се използват за рефинансиране на съществуващ дълг досега, както и за покриване на финансовото осигуряване на социално-икономическите мерки заради коронавируса, икономическото възстановяване на страната и финансирането на държавния дефицит.

По думите на финансовия министър, това е първата емисия от външен дълг от 2016 г. Страната ни е емитирала десетгодишни и трийсетгодишни еврооблигации от по 2,5 милиарда лева.

Към търга, провел се във вторник, е имало голям инвеститорски интерес, каза Ананиев. Заявките са надвишавали над 4 пъти търсения обем от 2 милиарда лева.

„Постигнахме доходност, която ни намалява разходите по обслужване на този нов дълг и при десетгодишната, и при трийсетгодишната емисия, което означава, че ще плащаме много по-ниски лихви от първоначалните ни намерения.“, допълни министърът на финансите. Според него, „крайният резултат е уникален в досегашната икономическа история на България“.

За 10-годишната емисия на инвеститорите ще се плаща доходност от 0.389%, а при 30-годишните книжа доходността е 1.476%. „Постигнахме доходност, която намалява разходите при обслужване на нов дълг и при двете емисии. Лихвите ще са много по-ниски от първоначално заложените“, каза Ананиев.