Българска следа: „Навални” с Христо Грозев с Оскар за документален филм 

0

Филмът „Навални“, в чието създаване участва българският разследващ журналист Христо Грозев, спечели Оскар в категорията пълнометражен документален филм. 

През август 2020 г. Навални беше отровен с нервнопаралитично вещество „Новичок“. Документалният филм е заснет, докато той се възстановява в Берлин. Навални подозира, че Кремъл е отговорен за отравянето, което едва не го убива, и той, българският журналист Христо Грозев и руската активистка Мария Певчих се заемат да го докажат чрез поредица от разследвания, показани във филма.

Алексей Навални е арестуван при завръщането си в Русия след тежкото отравяне. През март миналата година той беше осъден на девет години затвор по обвинения в измама, които според него са фалшиви.

„Дължим много на Христо Грозев, Христо ти рискува толкова много и направи толкова много за този филм. Благодарим и на Алексей Навални и семейството му”, каза режисьорът Даниел Роър при получаването на наградата.
Съпругата на Навални – Юлия благодари на Академията и заяви, че съпругът й е в затвора заради битката му за демокрация в Русия с „омразния режим на Путин”. 

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук